Jakiego sprzętu potrzebujesz w kuchni gastronomicznej?

Otwarcie własnej restauracji bądź punktu gastronomicznego wiąże się z zakupem profesjonalnego sprzętu. Kuchenki czy zmywarki dedykowane do domu nie sprawdzą się w miejscu, w którym urządzenie musi być wydajne. Z tego powodu nie tylko kuchnie gastronomiczne, ale też chłodnie i magazyny należy wyposażyć w atestowane i certyfikowane rozwiązania. Jakiego sprzętu potrzebujesz w kuchni gastronomicznej? Tego dowiesz się z naszego najnowszego artykułu. Zapraszamy do czytania!

Profesjonalne urządzenia podstawą każdej kuchni gastronomicznej

Niezależnie od profilu lokalu gastronomicznego przygotowywanie posiłków powinno odbywać zgodnie z wytycznymi BHP. W ich spełnieniu pomagają profesjonalne urządzenia mające odpowiednią moc oraz wydajność. Co jest niezbędne w restauracyjnej kuchni? W lokalu, który oferuje gościom ciepłe posiłki, niezbędne będą urządzenia umożliwiające obróbkę termiczną. Wymienić wśród nich można specjalne ciągi grzewcze, piece konwekcyjno-parowe, kuchenki gazowe bądź elektryczne, czy grille. Warto tutaj zaznaczyć, że w kuchni gastronomicznej nie zda egzaminu zwykła kuchenka. Nie wytrzyma ona ciągłej eksploatacji. Z tego powodu właściciele restauracji, małych bądź dużych punktów gastronomicznych, a nawet firmy cateringowe korzystają z profesjonalnych sprzętów. Sporym zainteresowaniem cieszą się w szczególności piece konwekcyjno-parowe Rational. To idealne rozwiązanie dla osób, które szukają niezawodnej technologii w codziennej pracy. Elektryczne piece sygnowane logo Rational to rewolucyjne urządzenia, które nie tylko rozpoznają, wyczuwają, ale także zapamiętują przygotowywane w nich posiłki. Mnogość programów, intuicyjna obsługa i nowoczesna technologia – wszystkie te aspekty sprawiają, że pieczenie, smażenie, grillowanie, gotowanie na parze i w niskiej temperaturze, czy frytowanie jest jeszcze prostsze i efektywniejsze niż było do tej pory.

Co jeszcze jest niezbędne?

Przygotowanie dania, które perfekcyjnie prezentuje się i do tego wybornie smakuje, jest trudnym zadaniem. W uzyskaniu tego rezultatu pomogą Ci nie tylko umiejętności, świeże składniki, ale także wysokiej klasy akcesoria kuchenne. Z tego powodu w każdej kuchni gastronomicznej powinny znaleźć się takie rzeczy jak:

  • komplet profesjonalnych i ostrych noży,

  • naczynia o różnym przeznaczeniu i wielkości,

  • garnki i patelnie,

  • pojemniki do przechowywania jedzenia,

  • sitka,

  • miski,

  • dyspensery do sosów,

  • brytfanny,

  • miarki.

Powyższa lista zawiera jedynie przykłady przedmiotów, które ułatwiają bądź umożliwiają gotowanie. Wybrane przez Ciebie produkty powinny odznaczać się wysoką jakością i wykonaniem. Dobrym pomysłem jest inwestycja w akcesoria ze stali nierdzewnej, które posłużą Ci przez długie lata.