Jak przygotować drewno do olejowania?

Przed olejowaniem desek warto odpowiednio przygotować drewno. Dotyczy to nie tylko miękkich i chłonnych materiałów, takich jak np. sosna. Przygotowania wymagają także parkiety dębowe czy bukowe. Jak prawidłowo wykonać olejowanie?

Cyklinowanie powierzchni

Jeżeli podłoga jest świeżo ułożona, najlepiej poczekać ok. tygodnia na wyrównanie powierzchni. Decydując się na olejowanie starego parkietu, trzeba przeprowadzić jego cyklinowanie. Deski powinny być wyrównane i gładkie, dzięki czemu lepiej pochłoną olej. Cyklinowanie wykonuje się maszyną do cyklinowania lub specjalną szlifierką. W niedużych pomieszczeniach zastosować można papier ścierny, jednak zajmuje to sporo czasu. Aby zakleić szczeliny, najlepiej wykorzystać klej do parkietu lub odpowiednią masę wypełniającą.

Odpylanie podłogi

Zanim olejowanie podłogi zostanie przeprowadzone, należy odpowiednio odpylić parkiet. W ten sposób da się uniknąć przedostawania drobinek kurzu lub pyłu drzewnego do oleju. Opylanie wykonuje się za pomocą odkurzacza przemysłowego. Następnie wystarczy przetrzeć deski ściereczką filcową (delikatnie wilgotną) i poczekać, aż wyschną. Jeżeli na podłodze położone jest surowe drewno, należy chronić je przed kontaktem z wodą – w przeciwnym razie, parkiet może stać się szorstki. Przed przystąpieniem do kolejnych prac trzeba więc sprawdzić, czy deski są suche.

Proces olejowania

Aby uniknąć nierównomiernego rozłożenia barw na powierzchni, przed nałożeniem należy odpowiednio wymieszać olej. Prace powinny być wykonywane w pomieszczeniu dobrze wentylowanym, przy otwartych oknach. Nakładanie oleju pędzlem do parkietu jest stosunkowo niewygodne. Zamiast niego, zastosować można odpowiednich rozmiarów wałek. Należy pamiętać, aby aplikowana warstwa była dostosowana do zaleceń producenta oraz rodzaju drewna. Kluczowe znaczenie ma zachowanie równomierności, dzięki czemu na parkiecie nie dojdzie do powstawania zacieków. Kiedy olej zostanie należycie rozprowadzony, należy poczekać na jego wchłonięcie przez ok. 15-20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *